Multipor - топлоизолация от бъдещето

  • 3482 Прегледа
  • 0 Коментара
  • May 1, 2017

Какво е Multipor


Multipor е нова система за термоизолация на сгради, произвеждана в България едва от няколко години. По същество системата включва: твърди минерални плочи, изработени от естествени материали (вар, цимент, пясък и вода); лепило; мрежа за полагане на мазилка; допълнителни крепежни елементи (анкери, дюбели и т.н.).


Характеристики на материала

  • Клас на негоримост: А1
  • Паропропускливост: μ=3
  • Коефициент на абсорбция на звука: αW=0,35μ
  • Якост на натиск: >300kPa
  • Коефициент на топлопроводимост: λ=0,043 W/mK
     

Материалът, от който са изработени топлоизолационните плочи, притежава редица практични свойства.


1. Твърдост


Плочите са твърди и устойчиви на натиск, което ги прави лесни за обработване, изрязване в различни форми и монтиране.


2. Лекота


Материалът е порьозен, което го прави много лек. На практика веществото в Multipor  е само 5%.


3. Паропропускливост


Въздушните пори осигуряват т. нар. паропропускливост или „дишане” на материала. Това означава, че водните пари навлизат в него и се транспортират на капилярен принцип извън плочите.

 
4. Топлоизолация


Основното предназначение на плочите е да защитават сградата от твърде високи и твърде ниски температури. Материалът има отлични топлоизолационни свойства (λ=0,043 W/mK), а в комбинация с топлоизолационни тухли създава стени, покриващи изискванията за пасивна къща.


5. Негоримост


Плочите Multipor  са устойчиви на огън и не изпускат вредни газове при нагряване. Това ги прави изключително подходящи за осигуряване на пожаробезопасност на обществени места чрез вътрешна облицовка на стени и тавани.


6. Екологичност


Материалите, от които са създадени плочите, са напълно естествени и рециклируеми, безопасни за здравето и живота на хората, както и за околната среда. Не е необходимо да се изхвърлят като строителен отпадък.


Предимства на Multipor


Разбира се, едва ли е нужно да преговаряме какви са ползите от добрата топлоизолация, без значение дали се отнася до дом, офис, обществена сграда и т.н. Но Multipor  има няколко неоспорими предимства пред останалите материали, които се използват в последните години.


1. Лесен монтаж


Полагането на Multipor е изключително лесно – плочите се монтират направо върху стените със специално лепило, създадено за системата. Върху тях се залепва само мрежа и можете да полагате мазилката. При облицоване на тавани или фасади може да имате нужда от анкери или дюбели за осигуряване на безопасност.


2. Лесна обработка


Материалът е твърд и много лесен за изрязване в различни форми, без да има нужда от специални инструменти.


3. Възможност за монтиране върху всякакви повърхности


Multipor може да се използва както за вътрешна, така и за външна изолация. Може да се полага върху всякакви гладки стени, без значение дали строителството е ново или старо.


4. Цялостна облицовка


Тъй като са много леки, плочите могат спокойно да бъдат монтирани не само по стените, а и по таваните в помещенията. Освен това са подходящи за изолация на подове и плоски покриви.


5. Пожаробезопасност


Материалът на Multipor не само не гори, а и не излъчва вредни газове във въздуха при нагряване. Това го прави подходящ за защита от пожари не само на частни, а и на обществени сгради, подземни гаражи и т.н.


6. Защита от мухлясване


Тъй като са пълни с въздушни пори, плочите имат свойството да „дишат”, тоест да всмукват и извеждат влагата. Така се предотвратява появата на конденз, мухъл и плесени в помещенията.


7. Дълготрайност


Тъй като са създадени от цимент, пясък и вар, плочите имат гарантирана трайност през годините. Освен това те подобряват и защитата на самите стени, като така удължават живота на сградата като цяло.

 

Ако имате повече въпроси за употребата и качествата на системата за топлоизолация Multipor, не се колебайте да ни ги зададете сега.

 

www.arhitekti.bg

Свързани тагове


Вашият коементар

* Задължителни полета.

Коментарът Ви ще бъде публикуван след като бъде одобрен.
Предоставената от Вас лични дани не се предоставя на трети лица.