Ние използваме "бисквитки", за да подобрим качеството на предлаганите от нас услуги. Научете повече.
Приемам
0885 826 654

Една баня за две спални – мисия възможна!

Личната баня за двете деца

Банята, която се намира между две спални и ги обслужва едновременно, е известна по света и като баня тип „Джак и Джил”. Тя има две врати, по една към всяка стая, често е снабдена с две отделни мивки, но има само една тоалетна и душ/вана.

На практика такава баня се използва от двама души и това обстоятелство има както плюсове, така и минуси. От една страна, това е лична баня, което е доста приятно, но пести място и оборудване, което пък позволява домът да е с по-малки размери и с по-евтино обзавеждане. От друга страна, трябва да е харесвана и удобна за двама души с различен стил и ежедневие и да осигурява и на двамата необходимото уединение и комфорт.

Такава баня е удобна предимно за семейства с две деца. Тя осигурява на малчуганите достатъчно лично пространство, но и ги учи да споделят и да организират времето си, пести място, пари и време за чистене.

Ако ви харесва идеята да имате подобно помещение у дома, ето какво трябва да вземете предвид, за да успеете да го организирате правилно и да не се налага да потушавате вечни кавги между наследниците си.

Сложете двойна мивка

Ако помещението го позволява, непременно сложете две мивки. Така децата няма да се борят за тях, а тийнейджърите ще имат достатъчно място, за да държат личните си козметични принадлежности отделно от другите. Понякога родителите избират да пренесат мивките поотделно към спалните, за да може едното дете да се приготвя спокойно, докато другото е под душа.

Разделете банята

В идеалния си вариант помещението е разделено на три с отделни врати: в едното са двете мивки, в другото – душът, в третото – тоалетната. Така ще осигурите достатъчно уединение за различните дейности и децата ще могат да използват банята едновременно. Ако площта е по-малка, можете да я разделите на две части, като в едното поставите мивките, а в другото – душа и тоалетната заедно.

Вариантите да ги разделите са много, затова се посъветвайте с личния си архитект, за да може той да създаде от самото начало помещението такова, каквото искате.

Помислете за заключването

За да гарантирате неприкосновеността на личния живот на децата и да не предизвиквате излишни караници, трябва да снабдите всички врати с механизми за заключване. Ако мивките са в отделно помещение, може би ще е достатъчно да има ключове само към банята и тоалетната (зависи от възрастта и отношенията между децата). Ако обаче помещението е общо, е просто задължително детето, което е вътре, да може да заключва вратата към другата спалня.

Разбира се, няма да ви е лесно да създадете навик на малчуганите да отключват отсрещната врата, когато излизат. Но на пазара се предлагат двойки електронни ключалки, които автоматично отключват и заключват вратите по предварително зададена схема. Това доста би облекчило ситуацията.

Обмислете дизайна

Две деца на различни възрасти, от различен пол, с различни предпочитания, които трябва да се чувстват добре на едно и също място... звучи сложно, нали? Но не и невъзможно.

Опитайте да намерите баланс между вкусовете и предпочитанията на двамата, когато обзавеждате банята. Дори да е трудно, открийте стил, който им харесва еднакво. Или разделете пространството на две и моделирайте всяка част в отделен стил, като все пак се стараете да има някаква хармония между тях. Разбира се, винаги можете да наемете специалист по интериорен дизайн, който да ви помогне да се справите с трудната задача.Вашият коментар

Коментарът Ви ще бъде публикуван след одобрение на администратора.
Имейл адреса не се показва в уеб сайта.