Ние използваме "бисквитки", за да подобрим качеството на предлаганите от нас услуги. Научете повече.
Приемам
0885 826 654

8 правила за подредена кухня

Направете я удобна и уютна.

Добре организираната кухня ще ви помогне да готвите бързо, да чистите лесно и да не разхищавате храна. И вашата може да бъде такава, ако се погрижите да изпълните тези 8 препоръки.

1. Разчистете

За да имате добре организирано пространство където и да е, винаги първо трябва да го разчистите. Съгласни сме, че това е трудно изпълнимо в кухнята – тя е пълна с уреди, уредчета, прибори, приборчета и важни джаджи, като започнем от „специални” рендета и ножчета, минем през ненужни купички и стигнем до онези тенджера, която не сте използвали от сватбата. Обмислете какво наистина използвате и се отървете от всичко, което не ви е влязло в употреба в последните година-две. Освен това е добре да си създадете навика да разчиствате килера и фризера поне два пъти годишно.

2. Съхранявайте правилно

Едно от нещата, което изяжда най-много от пространството ви, са различните кутии и/или бурканчета, в които съхранявате храни и подправки. Дори да успеете да ги подредите като някакъв пъзел, той е неудобен за употреба. Най-добре е да изберете еднообразни и прозрачни или надписани контейнери, които ще пасват плътно едно до друго. Ако изберете правогълни или квадратни, ще спестите много повече място.

3. Използвайте вратичките

В повечето случаи между вътрешната част на вратичката и рафта в шкафа има малко свободно пространство. Използвайте го, за да наредите там дребни предмети, които иначе се трупат хаотично. Направете малки рафтчета или държачи, на които да държите бурканчета подправки, капаци на тенджери, дъски за рязане или да закачите дребни прибори.

4. Използвайте разтегателни прътове

С разтегателни прътове с пружина, които да монтирате на по-високото, празно място в шкафа, можете лесно да създадете място, на което да закачате ролки домакинска хартия или туби с препарати, да държите капаци или прибори.

5. Не оставяйте неизползвани кътчета

Ако трудно достигате задната част на шкафа под мивката или на ъгъла, намерете начин да го направите удобно. Вместо неподвижни рафтове, можете да ги сложите на релси и да ги издърпвате като чекмеджета. За ъглите пък има специални приспособления, които се въртят или придвижват напред.

6. Подреждайте правилно продуктите

Правилното подреждане на продуктите е част от добрата организация на кухнята. Слагайте сходните продукти близо едни до други, за да ви е по-лесно да ги виждате и достигате. Можете дори да групирате според употребата – например спагетите да са близо до доматения сос.

7. Подреждайте правилно съдовете

Подреждайте съдовете и уредите по видове – чинии, чаши, купи, тенджери, тигани и т.н. Нека всяко нещо си има конкретно място, на което да стои винаги. Нещата, които използвате най-често, дръжте по-близо, а сезонните (например формичките за коледни сладки) можете спокойно да сложите по-високо и по-назад в шкафовете.

8. Създайте зони

Разделете пространството на невидими зони според функциите им. Вероятно сте чували за „триъгълника на кухнята” – най-подходящият начин на организиране, в което хладилникът, фурната и мивката оформят триъгълник, а готвачът работи между тях изключително бързо и удобно. Но дори вашата кухня да не го позволява, все пак е добре да определите зони за съхранение на продукти, за съхранение на съдове, за почистване (мивка, съдомиялна), за подготвяне на храната (свободен плот) и за готвене (котлони, фурна). Подреждайте предметите според мястото им в зоните, за да пестите време при готвене.Вашият коментар

Коментарът Ви ще бъде публикуван след одобрение на администратора.
Имейл адреса не се показва в уеб сайта.