Ние използваме "бисквитки", за да подобрим качеството на предлаганите от нас услуги. Научете повече.
Приемам
0885 826 654

Плосък покрив на къща - предимства и недостатъци

Ето какво е добре да знате предварително

Съвременната архитектура все повече залага на плоските покриви, които придават на къщите по-изчистен външен вид. Но, разбира се, те имат своите предимства и недостатъци, които трябва да имате предвид при избора на покрив за новия си дом. Добре е да съгласувате предпочитанията си със своя архитект, но тук ще ви предложим малко предварителна информация, която ще ви помогне да вземете решение.

По-ниска цена

Плоският покрив е по-евтин за изработване от скатния. Той обаче иска поддръжка, която в дългосрочен план изравнява стойността на двата вида.

Лесен за създаване

Плоските покриви се изпълняват от по-леки материали и се строят значително по-лесно от скатните.

Безопасност

Не е трудно да се досетите, че е много по-безопасно да стоите на плосък покрив, отколкото по скатен. Това означава, че можете лесно и без рискове да проверявате състоянието му и да го ремонтирате винаги, когато има нужда.

Възможност за използване

Можете да го превърнете в допълнително външно пространство към жилището си. Плоският покрив би станал просторна веранда или зелена площ, където да прекарвате свободното си време. Можете дори да инсталирате басейн или да поставите парници за отглеждане на зеленчуци.

Подходящ за малки площи

Ако трябва да покриете гараж, пристройка или няколкоетажна къща с малка застроена площ, за предпочитане е да го направите с плосък покрив.

Модерно излъчване

Няма да имате керемидено покривче като на баба. За сметка на това плоските покриви правят така, че съвременните форми и декорации на фасадата да изпъкнат далеч по-добре. Това важи с по-голяма сила при двуетажни сгради с разчупени обеми.

По-лоша топлоизолация

Разбира се, всеки покрив е снабден с хидро- и топлоизолация. И все пак плоските се нагряват повече, което означава, че през лятото къщата се затопля повече. През зимата пък се охлажда по-лесно, което отново води до по-високи разходи по поддържането на подходяща температура в жилището.

По-трудно понася снегове

Съвсем логично е, че плоските покриви понасят по-трудно обилните и продължителни снегове. Имайте предвид какви са климатичните условия на мястото, на което ще строите, преди да направите своя избор. Плоските покриви не се препоръчват за планиснки райони.

По-лесно задържа вода

Не е трудно да се досетите, че плоският покрив може да задържи дъждовна или снежна вода, която да ви създаде проблеми. Разбира се, плоските покриви имат наклон между 1 и 5 градуса, който е достатъчен, за да отведе водата навън. Но и най-малката грешка в изработването или повреда в течение на времето могат да направят така, че да се сдобиете с неприятни локви над главите си. Ако изберете да имате такъв покрив за новия си дом, трябва да направите две неща. Първо, уверете се, че ще работите с наистина добри строители. Второ, проверявайте редовно състоянието на плочата, за да реагирате навреме при нужда и да избегнете течове у дома.Вашият коментар

Коментарът Ви ще бъде публикуван след одобрение на администратора.
Имейл адреса не се показва в уеб сайта.