Ние използваме "бисквитки", за да подобрим качеството на предлаганите от нас услуги. Научете повече.
Приемам
0885 826 654

Покривни прозорци – за и против

Кратък справочник на предимствата и недостатъците

Когато създаваме проекти на къщи, винаги се стараем да оползотворим максимално застроената площ. Затова често използваме подпокривното пространство и го превръщаме в допълнителни помещения. Ако планираме ниски тавани, това спестява известни разходи по строителството, а и скосенията в стаите придават известен романтичен дух и са наистина харесвани от повечето ни клиенти.

Все пак подобни мансардни помещения са трудни за проектиране предимно заради това, че имат проблем със светлината. Тъй като са ниски, в тях рядко могат да се сложат големи прозорци. Затова често прибягваме до т. нар. покривни прозорци, които не само решават проблема, а и придават допълнителен чар на помещенията.

В следващите редове ще разкрием някои от основните предимства и недостатъци на покривните прозорци. Надяваме се да бъдат от полза за всички наши настоящи и бъдещи клиенти, които все още се двоумят дали да имат такива в новия си дом.

Предимства

Стъкла

Стъклата на покривните прозорци са много по-устойчиви от обикновените. Това е необходимо, за да устоят на дъждовете, снеговете и градушките, на които са пряко изложени.

Материал

Без значение от какъв материал е дограмата, тя също е допълнително подсилена и е задължително с по-високо качество от ниския и долния средния клас вертикални прозорци. Причината отново е същата – трябва да устоят на тежестта на снега, на ударите на градушките, на силното слънце и на по-големите температурни промени, които вертикалните прозорци не се налага да понасят.

Уплътнение

Разбира се, освен здрави, прозорците трябва да бъдат и достатъчно добре уплътнени, за да не пропускат вода в дома ви. Това е още една причина за по-доброто им качество. Те са снабдени със специална система за отвеждане на водата. За да можете да ѝ се радвате, е задължително прозорците да бъдат правилно монтирани.

Отваряне

Системите за отваряне на покривните прозорци също са специфични. Те се отварят нагоре,така че имат допълнителни механизми за застопоряване на крилата. В общи линии могат да се отварят по два начина: крилото да се подвига по ос в края на прозореца или да се завърта около ос в средната му част. Двата вида имат своите специфични предимства. Първият начин осигурява по-чиста гледка, но не може да се отваря на повече от 35 градуса и трудно се почиства, а при втория крилото се завърта на 180 градуса, но препречва отвора.

Разбира се, прозорците могат да бъдат и неотваряеми. Това обаче ги прави невъзможни за почистване от стаята.

Вентилация

Някои от моделите предлагат системи за вентилация, които позволяват навлизането на свеж въздух в стаята, дори когато прозорците са затворени. Това е особено важно в дни с лоши климатични условия, тъй като отварянето на покривен прозорец при дъжд и снеговалеж не е добра идея.

Управление

Някои модели позволяват дистанционно отваряне и затваряне на покривните прозорци и щорите към тях. Като се има предвид труднодостъпното им местоположение, това определено е удобство.

Осветеност

Когато навлиза през покрива, светлината е много повече и се разпределя много по-равномерно из помещението.

Гледка

Разбира се, че гледката е важна. Небето е винаги красиво и усещането, че живеете в облаците, определено не е за подценяване.  

 

Недостатъци

Цена

След всичко изброено е логично, че покривните прозорци са осезаемо по-скъпи от обикновените. В изработването им се влагат по-добри материали и повече допълнителни системи за по-добра грижа и удобство.

Допълнителна изолация

Поставянето на допълнителна изолация не е задължително, но е добра идея. Това са рамка и фолио, които се монтират между прозореца и покрива и осигуряват допълнителна защита от протичане.

Монтаж

Монтажът на покривните прозорци е специфичен и трябва да бъде извършен от опитен специалист. Той трябва да избере правилна обшивка, да нивелира подходящо и да се погрижи водата да не влиза в стаята, а крилата да се отварят и затварят правилно. Самото поставяне може да стане само при строежа на сградата или при смяна на целия покрив, така че е най-добре да помислите за това още в процеса на разговори с вашия архитект.Вашият коментар

Коментарът Ви ще бъде публикуван след одобрение на администратора.
Имейл адреса не се показва в уеб сайта.