Ние използваме "бисквитки", за да подобрим качеството на предлаганите от нас услуги. Научете повече.
Приемам
0885 826 654

Видове интериорни врати

Кратък справочник

Предлагаме ви кратък, общ справочник на основните видове интериорни врати, които можете да намерите на пазара днес. Разбира се, конкретните модели са безброй много, но все пак можем да ги разделим според материала, от който са изработени, и начина им на отваряне. Подобна класификация ще ви даде полезни основи, на които да стъпите, когато започнете да обмисляте какви точно искате да бъдат вратите във вашия нов дом или офис.

Според материала

В момента на пазара се предлагат интериорни врати, произведени от разнообразни материали.

 • Масивно дърво. Традиционно се използва дървесина от чам, череша, бук, дъб, махагон и др.  Това е най-скъпият вариант, но тези врати изглеждат страхотно. Могат да се комбинират със стъкло или огледало, да имат дърворезби и да притежават целия стил и магия на един класически интериор. Недостатък е, че не са особено подходящи за мокри помещения и реагират при промяна на температурата и влагата на помещението.
 • MDF, HDF, фазер. Това са различни материали, произведени от пресовани и слепени дървесни частици. Те са най-разпространените заради доброто съотношение между качество и цена, както и заради голямото разнообразие от модели. Често се комбинират със стъкло или огледала.
 • Стъкло. Изцяло стъклените врати са доста специфични. Те не осигуряват уединение в помещението и макар че са произведени от закалено стъкло, все пак не са толкова здрави, колкото останалите. За сметка на това създават особено усещане за простор, чистота и светлина. Могат да бъдат матирани, орнаментирани или рисувани и да внасят допълнителен декоративен ефект.
 • Алуминиеви или PVC профили. Те са подобни на най-често изработваните видове дограма и това ги прави подходящи за съвременните жилища. Когато прозорците и вратите са от един и същи вид, това придава хармоничен и стилен вид на помещението. Могат да бъдат в различни цветове и в тях да се вграждат стъклени или огледални панели.

Според начина на отваряне

Какъв начин на отваряне ще изберете зависи преди всичко от спецификата и големината на помещението, в което ще бъдат поставени. И, разбира се, от вашия вкус.

 • Окачени на панти. Това са обикновени врати с едно или две крила, каквито има във всеки български дом. Размерът в повечето случаи е стандартен, а броят на крилата зависи от големината на отвора между помещенията.
 • Плъзгащи се врати. Отварят се, като се плъзгат по релси покрай стената, а в по-луксозния вариант се вмъкват в ниши, направени вътре в самата стена, което ги прави невидими при отваряне. Обикновено са направени от дърво, стъкло или огледала. Могат да лежат върху водачи в пода или да висят окачени на релса над отвора. Могат да имат едно, две или повече крила, като някои от тях могат да бъдат и неподвижни. Разновидностите са наистина много. Използват се предимно за помощни помещения като дрешници, бани, килери, тъй като заемат много малко място.
 • Сгъваеми врати. Крилата (колкото и да са те) са съставени от отделни части, които при отваряне на вратата се нагъват като хармоника. Те също не се нуждаят от много пространство и са особено удобни за малки помещения.
 • Френски врати. Те са съставени от рамки около един или повече стъклени панела. Обикновено имат поне две крила. Целта на този вид врати е да осигурят максимално количество светлина в стаята и да създават допълнително усещане за простор. Най-често се използват като врати към тераси или веранди, но могат да бъдат чудесно решение за врата между дневната и трапезарията.
 • Холандски врати. Това са особен тип врати, които са прерязани по хоризонтала на две части. Всяка една от тях може да бъде отваряна самостоятелно, а могат да бъдат прикрепени една към друга и да се използват като обикновена врата. В България не са особено популярни.
 • Тайни врати. Те имат напълно оригинален дизайн, тъй като целта им е да се слеят със стената така, че да станат невидими.
 • Летящи врати. Това са вратите, които често сте виждали в каубойските барове във филмите за Дивия Запад. Те са окачени на панти, нямат брава, отварят се с побутване и автоматично се затварят зад гърба ви. Удобни са за кухни или други помещения, в които често се влиза и излиза.

Разбира се, изборът ви трябва да е съобразен с вашия вкус, стил и бюджет. А ако искате съвършените врати да украсяват съвършен дом или офис, обадете ни се, за да го сътворим за вас.Вашият коментар

Коментарът Ви ще бъде публикуван след одобрение на администратора.
Имейл адреса не се показва в уеб сайта.