Ние използваме "бисквитки", за да подобрим качеството на предлаганите от нас услуги. Научете повече.
Приемам
0885 826 654

Завръщането на тапетите

Защо и как да ги използваме отново

Ако все още си мислите, че тапетите са отживелица, грешите. Те нахлуват в днешния интериорен дизайн с нова сила, по нов и оригинален начин.  Ето защо и как.

Модерните технологии

Новите технологии позволяват създаването на съвсем нови видове тапети, които имат по-добра функционалност и са подходящи за различни употреби. Ето какви видове тапети има днес на пазара.

Хартиени тапети

Те са подобни на онези, които вероятно все още красят хола на баба ви, но далеч не са същите.  Създадени са от тънък слой хартия, но допълнително подсилена за по-голяма издържливост. Подходящи са за гладки стени.

Двуслойни тапети

Създадени са от два слоя хартия. Това им придава плътност и могат по-добре да прикрият малките неравности по стените. Обикновено са покрити с полимерна промазка, която дава възможност да ги забърсвате, ако се изцапат. Повърхността им може да е гладка или релефна.

Винилови тапети

Този тип тапети се произвеждат от синтетични материали и са покрити с поливинилхлорид (PVC). Така стават въздухонепроницаеми, водоустойчиви и могат лесно да се мият с мокра гъба. Понасят добре слънчева светлина и не избледняват. И дори могат да се боядисват. Подходящи са за кухни и коридори.

Тапети за баня

Макар да имат хартиена основа, тези тапети са покрити с дебел PVC слой. Това ги прави устойчиви на течаща вода. Създадени са, за да се използват спокойно в баня, кухня и мокри помещения.

Текстилни тапети

Това е последния писък на модата. Става дума за изящни текстилни тапети, които позволяват на стената да диша и имат добра топло- и шумоизолация. Залепването и премахването им са далеч по-лесни от тези на останалите видове.

Модерният дизайн

Мотивите, изрисувани върху днешните тапети, са изключително разнообразни и, разбира се, са съобразени със съвременните тенденции в интериора. Можете да намерите всякакви цветове, шарки и стилове, а в релефните има и допълнителна игра на обеми, което ги прави още по-впечатляващи. Освен стандартните видове, на пазара се предлагат и все по-разнообразни фототапети, върху които е отпечатана снимка или графично изображение. Те лесно задават тона на настроението във всяко помещение.

Модерният интериор

Начините, по които могат да се използват тапети в дома или офиса си, са няколко. Разбира се, стандартният начин е да се облепи цялата стая. Но интериорните дизайнери напоследък все по-често избират да украсят само една от стените, за да създадат цветен акцент и/или да обособят визуално функционален кът. Останалите стени се боядисват в подходящи за тапета цветове.

Друг интересен маниер е да се облепи тавана. Така помещението се изпълва с допълнителен цвят и настроение.  Този стил придава дълбочина по вертикала и може чудесно да обогати и завърши играта на цветове и форми в интериора.

От тапети могат да се създадат и своеобразни пана. На подходящо място се прави голяма рамка, в която се лепят тапетите. Получава се нещо като огромна картина, която не е прекалено неангажираща за очите. Така лесно се подчертават функционални кътове или се запълват „мъртвите” пространства в помещението.

Една от най-интересните модерни употреби на тапети обаче е върху мебели. Лепят се върху врати и чекмеджета на гардероби, скринове, нощни шкафчета и т.н. Това прави мебелите оригинални, а помещението – още по-пълно с живот.

Ако вече се запалихте по идеята да имате тапети, можем да ви предложим и красив дом, в който да ги използвате.Вашият коментар

Коментарът Ви ще бъде публикуван след одобрение на администратора.
Имейл адреса не се показва в уеб сайта.