Ние използваме "бисквитки", за да подобрим качеството на предлаганите от нас услуги. Научете повече.
Приемам
0885 826 654

Зеленият плет – разкош и удобство в градината

Лесен и красив дизайн с живи растения

Оформлението на двора не е проста работа и далеч не се отдава на всеки. Но едно е сигурно: всеки собственик на красива къща иска градината му да изглежда също толкова добре и в същото време да е прикрита от съседските погледи.

Разбира се, има много начини да отделите личното пространство на дома си – с високи зидове, с дървени огради и др. Но този път ще поговорим за една далеч по-естествена преграда, която може да превърне двора ви в напълно зелено райско кътче.

Какво е зелен плет

Зеленият плет е ограда, създадена от живи растения. За тази цел те се засаждат близо едно до друго в предварително планирана линия. Обикновено короните им се оформят така, че отделните дървета или храсти да не изпъкват, а да се прелеят в една цялостна структура. Но това, разбира се, не е задължително. Растенията могат да бъдат оставени неоформени, като това придава различен чар на двора.

За какво се използва

Зеленият плет може да има редица функции. Ако е достатъчно висок и гъст, може да служи като естествена стена между вашата и съседската градина, за да ви осигури уединението, от което се нуждаете. Може да има декоративна функция, тъй като създава усещането за подреденост на пространството и често се засажда край алея или около специфично място в градината. 

Видове зелен плет

Този вид озеленяване дава безкрайно много възможности за оформление на градинския ландшафт. И все пак можем най-грубо да разделим няколко основни вида живи плетове, като ги разграничим по някои основни техни признаци:

  • Високи или ниски. Височината на плета зависи от функцията, която той трябва да изпълнява. За създаването на високи зелени стени се използват дървета, а за ниски – различни видове храсти.
  • Иглолистни или широколистни в зависимост от растенията, от които са създадени.
  • Зелени или цъфтящи. За някои плетове се използват цъфтящи храсти, които стават много красиви, когато се отрупат с цветове.

От какви растения се прави зелен плет

Съществуват много видове растения, които са подходящи за употреба по нашите географски ширини. Обикновено за жив плет се използват такива, които имат гъста корона, устойчиви са на всякакви метеорологични условия и изискват малко грижи. Най-често това са:

  • Вечнозелени иглолистни дървета като лъжекипарис, кипарис, туя, тис.
  • Вечнозелени широколистни храсти като птиче грозде, чемшир, лавровишна, котоноастер, хвойна.
  • Цъфтящи храсти като роза, лавандула, орлови нокти, пираканта, люляк, дървовиден хибискус.

Какви грижи се полагат за зеления плет

Зеленият плет може да краси градината десетилетия наред с много малко усилия. Преди всичко живият плет има нужда от резитба 3-4 път годишно. Тя е необходима не само за да се придаде подходяща форма на плета, а и за да се сгъстят короните на дърветата или храстите. Разбира се, като всички растения, тези също се нуждаят от поливане, торене и окопаване. 

 

За да получите точно този жив плет, от който имате нужда, и да се радвате на хармоничен и красив двор у дома, най-добре е да се обърнете към ландшафтен дизайнер. Той ще ви помогне в оформянето на пространството, ще избере подходящи растения и ще ви даде правилни насоки за качествена грижа в годините напред.

 

 Вашият коментар

Коментарът Ви ще бъде публикуван след одобрение на администратора.
Имейл адреса не се показва в уеб сайта.