Ние използваме "бисквитки", за да подобрим качеството на предлаганите от нас услуги. Научете повече.
Приемам
0885 826 654

Верандата – любимо място у дома

А вие имате ли?

Почти всички собственици на еднофамилни къщи държат в дома им да има веранда – навес на открито, на който лесно да излизат от дневната или входната врата. Верандите позволяват на обитателите да прекарват голяма част от времето си навън, сред красотата на собствената си градина.

Какво представлява верандата

Това е открито помещение, пристроено към основната сграда – площадка с под, покрив и колони, които да го поддържат. Обикновено няма стени, освен тази, която дели със самата къща, но в някои случаи е сравнително затворено – дооформено с още една-две масивни стени или пък остъклено. В някои случаи площадките са опасани от парапети за допълнителна сигурност (особено ако в дома има малки деца).

От архитектурна гледна точка верандата може да бъде пристроена към част от външна стена, да обикаля около няколко стени или да бъде вградена в специална ниша в сградата. Може да бъде покрита с козирка от покрива на самата къщата или с допълнителен покрив, изграден от различни материали. Обикновено е издигната на платформа с едно или няколко стъпала, но може да бъде и на нивото на градината.

Как може да изглежда верандата

На практика няма ограничения в начините, по които може да изглежда една веранда. Двата основни компонента – под и покрив, могат да бъдат създадени от всякакви материали, а обзавеждането може да бъде във всякакъв стил. Цялостната визия отразява вкуса, въображението и начина на живот на обитателите ѝ.

Кога може да се построи веранда

Най-добрият вариант е верандата да е проектирана и построена заедно със самата къща. Поради тази причина ние от „Стършанов архитекти” често предлагаме на своите клиенти проекти, в които това помещение да присъства. Така то е органична част от сградата, вплетено както във визията, така и в структурата ѝ.

Разбира се, верандата може да бъде пристроена допълнително на подходящо място. В такива случаи е важно тя да бъде съобразена с архитектурния стил на къщата.

От какви материали може да се изгради 

На практика може да бъде построена от всякакви строителни материали.

Конструкцията на помещението може да се издигне от тухли, бетон, дървесина, метални профили.

Покритието на покрива може да бъде от керемиди, други обичайни покривни покрития, от дървесина, поликарбонатни плоскости, ламарина, дори от плат.  

Подът може да бъде покрит с декинг, дърво, керамични или каменни плочи и всякакви други материали, подходящи за външна употреба.

Стените (ако ги има) могат да бъдат от дървесина, тухли, остъклени метални или PVC профили.

Често различните видове материали се комбинират, за да се получи оригинален и модерен вид.

Какви удобства предлага

Верандите са лично място за почивка на открито и поради тази причина се създават така, че да предлагат на своите собственици всички удобства, от които имат нужда:

- навес, който да пази от слънце и дъжд;

- комфортни мебели за почивка – дивани, кресла, люлеещи столове, пейки, люлки, хамаци, масички за кафе и т.н.;

- трапезни маси и столове за хранене;

- камини, грилове и плотове за приготвяне на храна;

- работни кътове;

- декоративни елементи за допълнителен уют.

Дали можете да имате своя собствена веранда и как може да изглежда тя – ако ви вълнува този въпрос, непременно се консултирайте с нас. Ние знаем как да направим така, че да сбъднем мечтите ви.

   Вашият коментар

Коментарът Ви ще бъде публикуван след одобрение на администратора.
Имейл адреса не се показва в уеб сайта.