Ние използваме "бисквитки", за да подобрим качеството на предлаганите от нас услуги. Научете повече.
Приемам
0885 826 654

Стена от жив мъх у дома или в офиса

Оригинално, красиво и полезно

Подчинени на тенденцията да живеем все по-близо до природата, дизайнерите създадоха нов и оригинален начин да вплетем жива растителност в жилището или офиса - украсиха стените на помещенията с живи мъхове. Ако идеята да имате зелена стена ви привлича, ето малко повече информация за възможностите и ползите от нея.

Какво е стена от мъх

Съвременните технологии позволяват растенията да се засаждат в плитки съдове, които могат да бъдат монтирани вертикално към стена. Най-често се използват живи мъхове с различни структури и цветове, тъй като те са най-лесни за отглеждане и поддръжка, а в същото време имат цвета и функциите на всяко друго растение.

Понякога стените се облицоват с изсушен мъх, тъй като той не изисква никакви грижи. Такава зелена стена има същата декоративна стойност, но не влияе на микроклимата в помещението.

Как се създават

На пазара се предлагат различни системи за сътворяване на зелена стена или пано. В повечето случаи мъховете се прикрепват ръчно върху специално създадени панели, подходящи за вертикална употреба. След това панелите се монтират на определените места по стените.

Как се поддържат

Стените от мъхове нямат нужда от почти никакви грижи. Поддържат живота си само от влажността от въздуха, стига тя да е над 40-50%. Ако падне под тези нива, повърхността на мъховете става твърда и ронлива, но в такива случаи е достатъчно да пулверизирате, за да им възвърнете предишния блясък. Мъховете не са капризни и по отношение на светлината - виреят чудесно и в по-тъмни помещения и не се налага да ги осветявате допълнително.

Все пак има някои изисквания, които трябва да спазите, за да може зелената ви стена да остане такава задълго:

- да не е изложена на пряка слънчева светлина;

- да не е в близост до климатик или отоплителен уред, тъй като изсушават въздуха;

- да се поддържа влажност на въздуха над 50% (може и с пулверизиране).

Как може да изглежда стената от мъх

На практика всякак. Мъховете, които са подходящи за интериорна употреба, са в различни цветове - естествените варират от тъмнозелено през жълто до червеникаво и дори кафеникаво, но производителите предлагат и нестандартни цветове като синьо, розово, лилаво, сиво и др. Тъй като с тях се покрива площта на предварително създаден панел, паната могат да имат всякакви форми.

Като имате предвид това, можете да си представите какви неограничени възможности предлага този тип интериорен дизайн:

- цяла озеленена стена - в един цвят или като огромно пано от различни видове мъхове, с които има възможност да се създадат дори прости картини или фирмени лога;

- по-малко по размер пано, като допълнителна декорация;

- няколко отделни панела, монтирани по стената в хармонична композиция.

Предимства

След всичко, което разбрахте, вероятно е лесно да си представите ползите от подобна стена от мъх. Но има и няколко факта, които не знаете. Ето накратко какви са всички ползи от живия мъх в помещението:

- подобрява микроклимата в помещението;

- поддържа постоянна влажност на въздуха;

- осигурява шумоизолация;

- може да се премества при нужда;

- създава оригинален интериор;

- намалява стреса;

- създава усещане за близост с живата природа;

- за разлика от обикновените стайни растения, не изисква почти никакви грижи;

- повечето мъхове могат да останат живи и в прекрасна форма десетилетия наред, стига да не се пипат, късат и мачкат и да им се осигури достатъчна влажност;

- отблъсква праховите частици;

- не гори;

- не абсорбира миризми;

- не привлича насекоми.

Къде може да се използва

Тъй като мъховете не са капризни към външните условия, зелените стени могат да бъдат поставени във всяко едно помещение - офис, фоайе, ресторант, СПА център, фитнес, всекидневна, спалня и дори неосветени помещения като баня, стълбище или сутерен.

 Вашият коментар

Коментарът Ви ще бъде публикуван след одобрение на администратора.
Имейл адреса не се показва в уеб сайта.