Ние използваме "бисквитки", за да подобрим качеството на предлаганите от нас услуги. Научете повече.
Приемам
0885 826 654

Камина на дърва – разкош или грижа

Плюсове и минуси на живия огън

 

Горяща камина, пукащи дърва, чаша вино и сняг зад прозореца – сигурни сме, че много от вас мечтаят за това всяка зима. Няма никакъв спор, че камините внасят много уют в дома и го карат да изглежда топъл и приятен. Поради тази причина в повечето от готовите проекти на къщи, които създаваме, ние планираме и място за жив огън в дневната. Разбира се, не е задължително да остане при преработването на проекта по ваш вкус, но ако все още се чудите дали в новия ви дом да има или да няма камина, ето няколко плюса и минуса, които е добре да знаете.

 

Плюсове


1. Уют


Дори няма да го коментираме. Гледката на живия огън, специфичната топлина и онзи невероятен аромат на дърво са абсолютно незаменими.


2. Интериорен дизайн


Камината е не просто допълнение, а основен акцент в помещението. Затова е важно стилът ѝ да съвпада с този на обзавеждането. За щастие, днес камините могат да изглеждат по всякакви начини и не е трудно да намерите вариант, който да ви допадне.


3. Екологично гориво


Дървата все още се намират лесно и са възобновяем източник на топлина.


4. Начин на отопление


Камината може да бъде използвана и за отопление. Ако монтирате водна риза и подходяща инсталация, с нея можете да топлите и останалите помещения в дома. 


Минуси


1. Ежедневно чистене


Няма как да се отървете от това. Пепелта трябва да бъде изхвърляна ежедневно, като първо е добре да я изчакате да догори напълно. Освен това трябва да чистите нагара по стените и вратичките, отскочилите частици пред самата камина, падналите трески от дървата при пренасянето им и т.н.


2. Голям обем


Сама по себе си камината може да не е особено обемна, но от съображения за безопасност е по-добре около нея да не поставяте нищо. Така камината заема една прилична част от помещението ви.


3. Място за съхраняване на дърва


Разбира се, ще ви е нужно място, на което да складирате дървата за камината. Обмислете дали това, с което разполагате, ще е достатъчно.


4. Постоянно обслужване


За да не угасне огънят, трябва постоянно и често да се навъртате около камината – да я наглеждате да не угасне, да добавяте дърва, да следите от нея да не отскочи жар и т.н.


5. Нестабилна температура при отопление


Ако ви харесва да имате една и съща топлина по всяко време на денонощието, камината на дърва не е за вас. Няма как да регулирате температурата ѝ. В общи линии ще е по-топло, когато сложите повече дърва и те се разпалят, и ще е по-хладно, когато започнат да догарят. 


6. Изсмуква кислорода


Ако камината е открита (без стъклена врата), то горенето ще изсмуква част от кислорода в помещението и ще се налага да проветрявате по-често.


7. Опушване


Винаги съществува риск камината да „върне” дим в помещението. Обикновено това се случва, ако инсталацията и коминът не са добре изградени, но понякога се дължи и на метеорологичните условия навън.


8. Опасност от пожар


Не твърдим, че задължително ще се стигне до опасна ситуация, но все пак е задължително постоянно да наблюдавате камината, за да не създавате условия за избухване на пожар. 


И все пак за голяма част от клиентите ни всички тези грижи определено си заслужават. Дали и за вас е така, решете сами.

Има 1 коментар/а

avatar

Георги Георгиев

21 Януари 2018

Голяма част от недостатъците се решават с пелетна каминаВашият коментар

Коментарът Ви ще бъде публикуван след одобрение на администратора.
Имейл адреса не се показва в уеб сайта.