Ние използваме "бисквитки", за да подобрим качеството на предлаганите от нас услуги. Научете повече.
Приемам
0885 826 654

Стъклените тухли – за и против

Решете сами дали да ги използвате

 

Помните ли стените от стъклени тухли, които бяха толкова модерни през 80-те години? Ако мислите, че тяхното приложение остана завинаги в онова време, грешите. Съвременните технологии позволяват създаването на нови, оригинални и впечатляващи модели, които със сигурност бихте използвали в своя дом днес. 


Всъщност стъклените тухли са създадени съвсем в началото на 20-ти век и към края му изживяха своя втори бум. Днес се използват за създаването на неповторим вътрешен и външен дизайн, тъй като разнообразието от цветове, форми, текстури и употреби ги прави незаменими за всякакви оригинални хрумвания.


Какво представляват стъклените тухли?


Това са кухи паралелепипеди със стени от стъкло, които служат за издигане на стени, през които влиза светлина. Могат да бъдат напълно прозрачни, матирани, оцветени, изрисувани, с различна текстура и различни размери. Могат да създават своеобразни пана, в които чрез игра на светлината да се образуват красиви картини и уютни пространства.


Предимства на стъклените тухли


Положителните качества на този тип строителни материали несъмнено са много. И сме сигурни, че повечето от тях ще ви допаднат.


- Прозрачност. На това тяхно качество се дължи своеобразната им красота. Прозрачността им варира между 50 и 80%, в зависимост от оцветеността, текстурата и степента на матираност на стъклото.


- Топлоизолация. Вътрешността на тухлите е куха и въздухът в тях създава слой с много добри топлоизолационни качества. На практика отговарят на изискванията за енергоспестяващо сторителство.


- Шумоизолация. Стъклените тухли са и добри шумоизолатори – отново заради въздушната си кухина.


- Устойчивост на огън. Стъклото е негоримо, но за сметка на това се пука или топи при високи температури. Трябва обаче да знаете, че повечето стъклени тухли са създадени от материал, който може да издържи 60 минути в пожар, преди да се спука или разтопи.


- Водоустойчивост. Няма спор, че стъклото е прекрасен материал за мокри помещения – бани, басейни и др. Не задържа и попива вода, почиства се лесно, не създава условия за образуване на мухъл или плесени.


- Температурна устойчивост. Материалът, от който се създават стъклените тухли, гарантира устойчивост в голям температурен диапазон – от -40 до +50 градуса по Целзий. Ето защо няма смисъл да се боите, че силните горещини или големите студове биха ги повредили.


- Устойчивост на удар. Стъклените елементи в тухлите са толкова дебели и добре обработени, че спокойно издържат доста сериозни удари и дори леки земетресения. Това ги прави безопасни за домове с деца. Но ако все пак някоя тухла се счупи, това няма да разруши цялата стена и ще подмените само един елемент, без да градите всичко наново.


- Лесна употреба. Стъклените тухли не се нуждаят от довършителни строителни дейности – мазилка, боядисване и т.н. Единствената поддръжка, която трябва да им осигурите, е да ги почиствате, когато прецените за нужно.


- Подходящи за интериор и екстериор. Всички тези качества на стъклените тухли ги правят подходящи както за вътрешна, така и за външна употреба. С тях можете да градите неносещи стени, прозорци, зимни градини, подове, тавани, покриви, цялостни или частични преградни стени в стаи и мокри помещения, душ кабини, бани и т.н.


- Възможност за оригинален дизайн. Няма как да не споменем, че със стъклените тухли могат да се създадат впечатляващи интериорни и екстериорни шедьоври – не само функционални, а и изключително красиви.


Недостатъци на стъклените тухли


Разбира се, монетата винаги има две страни и стъклените тухли имат и своите недостатъци. Ето ги и тях.


- Тежест. Всяка една от тухлите тежи между 2,5 и 4,3 кг, в зависимост от размера си и дебелината на стъклото. Това означава, че ще има нужда от специална конструкция и ще трябва да се съобразите с някои изисквания, които може да ограничат донякъде идеите ви. За по-сигурно се допитайте до опитен архитект.


- Топлинно разширение. Да, тухлите издържат почти всякакви температури, но стъклото се свива в студа и се разширява в жегата. Тази промяна в големината трябва да се има предвид и се налага да използвате специални техники и материали при изграждането на стените.


- Лесно замърсяване при строителство. Повечето тухли се продават със специално защитно покритие, което да предпази стъклото от замърсяване по време на градежа. Ако вашите тухли нямат, задължително е да намерите начин да ги покриете, тъй като често се оказва невъзможно замърсяванията от строителните дейности да не могат да бъдат почистени.


- Лесно надраскване. Въпреки всичките си плюсове, някои от стъклените повърхности могат лесно да бъдат надраскани и да развалят цялостната визия на стената/паното. Вашият коментар

Коментарът Ви ще бъде публикуван след одобрение на администратора.
Имейл адреса не се показва в уеб сайта.