Ние използваме "бисквитки", за да подобрим качеството на предлаганите от нас услуги. Научете повече.
Приемам
0885 826 654

Зелените покриви - свежа градска алтернатива

Парковете със страхотна гледка

 

Във все по-гъсто застроените ни градове остава все по-малко място за зелени площи, а в същото време увеличаването на населението прави нуждата от тях все по-голяма. Но изобретателните архитекти са успели да намерят решение и на този проблем - те пренасят зеленината на покривите на сградите и ги превръщат в истински паркове със зашеметяващи гледки.

 

За щастие, зелените покриви се срещат все по-често в градския пейзаж. Те не просто освежават урбанистичната визия, а имат и допълнителни полезни функции: от една страна, влияят върху качеството на въздуха, като преработват голяма част от вредните емисии, от друга, предоставят допълнително пространство за социален живот, ако са създадени като истински паркове с алеи и места за почивка.

 

Как се създава зелен покрив

 

За да позволят пълноценна грижа за градината от живи растения, зелените покриви се изграждат със специализирани конструкции. Те включват: достатъчно количество почва; изолационни материали, които да предпазват сградата от влагата; подсилени плочи, които да понесат тежестта на растенията, пръстта, водата, хората и т.н.

 

За да са безопасни за използване, зелените покриви трябва да се предвидят още в процеса на проектиране на сградата . Проектантът трябва да знае какво ще бъде точното предназначение на градината и да предвиди подходящо изпълнение, което да осигури безпроблемното функциониране на пространството.

 

Разбира се, подобна градина има нужда и от ландшафтен дизайн, който да бъде съобразен със специфичните възможности на мястото и конструкцията.

 

Какъв трябва да бъде покривът

 

Зелените покриви обикновено са хоризонтални и трябва да бъдат такива, ако предназначението им е да са паркове и места за почивка. Но скатните покриви също могат да бъдат покрити с растения и да внесат цвят и живот сред бетонните постройки.

 

Видове зелени покриви

 

Според начина на употреба и конструкция зелените покриви са: интензивни, полуинтензивни и екстензивни.

 

Интензивни покриви

 

Те притежават пълната функционалност на всеки двор или парк. По тях може да се отглеждат тревисти растения, храсти и дори дървета, за които трябва да се полагат обичайните редовни грижи - поливане, торене и т.н. В оформлението могат да бъдат включени почти всякакви ландшафтни елементи - езерца, перголи, алеи, беседки. Могат да бъдат създадени като паркове и да се използват като социално място за отдих и спорт.

 

За да се поддържат растенията, на покрива трябва да има почвен слой с минимална дебелина 20 см, но в особени случаи може да достигне и до повече от метър. Към неговата тежест се добавят и обилното количество вода, което трябва да се съдържа в почвата, настилките по алеите, натоварването от човешкия трафик и т.н. Ето защо интензивните покриви се нуждаят от специална, подсилена конструкция, която да може да понесе целия товар и същевременно да изолира добре сградата от по-високата влажност, на която са подложени.

 

Екстензивни покриви

 

Тези зелени покриви се засаждат с устойчива, ниска растителност (от типа на сукулентите), за която се полагат минимални грижи - само един-два пъти годишно. Те изпълняват предимно декоративна и екологична функция. Такъв тип озеленяване е подходящо за скатни покриви.

 

Растенията по екстензивните покриви са леки и изискват почвен слой от едва 10-15 см. Освен това не се налага да издържат тежестта на човешки поток и голямо количество влага. Поради тази причина конструкциите на тези покриви са значително по-плитки, по-прости и по-евтини.

 

Полуинтензивни покриви

 

Те са междинен вариант между горните два - и като конструкция, и като цена, и като функции. Растителността, с която са засадени, е разнообразна, но покривите не могат да бъдат употребявани като място за отдих за неограничен брой хора.

 

На практика зелените покриви се оказват толкова добро екологично и инфраструктурно решение, че в държави като Германия и Франция има законови изисквания някои типове сгради да бъдат частично или изцяло покрити с растителност. Ние пък се надяваме да виждаме повече подобни паркове и у нас.

 

Има 1 коментар/а

avatar

Серафим Гагов

14 Ноем. 2017

Прекрасно дано да получи повече възможности за реализация.Вашият коментар

Коментарът Ви ще бъде публикуван след одобрение на администратора.
Имейл адреса не се показва в уеб сайта.