Ние използваме "бисквитки", за да подобрим качеството на предлаганите от нас услуги. Научете повече.
Приемам
0885 826 654

Мястото на кухнята в новия ви дом

Кухнята - част от дневната или самостоятелно помещение

Като архитекти, ние всекидневно се стремим да сбъднем мечтите на клиентите си. За тази цел ги изслушваме внимателно и повярвайте ни, досега не сме срещали домакиня, която да няма изисквания към кухнята си. Не, не говорим за цвета на шкафовете и разположението на уредите, а за местоположението на самата кухня спрямо останалите помещения в къщата.

 

За да сме полезни на всички, които тепърва ще планират жилището си, в следващите редове ще обобщим какви варианти може да има и какви са техните плюсове и минуси.


1.Отделна кухня без трапезария

 

 

Такава кухня можете да видите в голяма част от апартаменти, строени допреди двайсетина години – т. нар. „кухненски бокс”. Това обикновено са тесни, дълги и не особено големи помещения, предназначени единствено за готвене.


Предимства: Няма миризми из къщата. Не е за пренебрегване, нали? А и всичко необходимо е точно на една ръка разстояние, така че не губите от времето си.


Недостатъци: Ако прекарвате повечко време в кухнята, може да се почувствате изолирани. Освен това постоянното пренасяне на чинии до съседната трапезария и обратно може да е досадно. А ако имате склонност към клаустрофобия, то кухненският бокс със сигурност не е за вас.

 

2.Отделна кухня с трапезария

 


Това е малко по-луксозен вариант. Размерите на подобни помещения варират доста, така че в някои можете спокойно да поберете маса за шестима и дори бюфет, а в други – само да натъпчете малък кухненски ъглов диван със залепена до него масичка.


Предимства: Отново липсата на миризми. А освен шкафовете и печката, подръка ви е и масата, на която ще сервирате – поне за семейството.

 

Недостатъци: Понякога са толкова тесни, че ако ви потрябва нещо по време на хранене, ще се наложи всички да станат, за да ви направят път до шкафа. И отново ще сте изолирани, докато готвите.


3.Кухненски бокс в дневната

 


Този вариант е много често срещан напоследък. В класическия си вид представлява Г-образно помещение, в центъра на което е трапезната маса, а в двете чупки – кухнята и зоната за отдих. В други случаи кухнята се прикрива не от геометрията на дневната, а от частична декоративна стена.


Предимства: Ето един начин да сте постоянно близо до семейството и гостите си, без никой не ви гледа в ръцете, когато приготвяте храната. А докато разпускате на дивана, можете да не виждате чиниите в мивката или тенджерата на котлона. Звучи приятно, нали?


Недостатъци: Сега вече няма как да избягате от миризмите. Добрата аспирация може да помогне, но не и да направи чудеса.


4.Кухня като част от дневната

 


Каквато и форма да има тази дневна, части от стените ѝ са заети от редици шкафове и уреди. И те се виждат както от трапезната маса, така и от дивана, и от вратата, и изобщо отвсякъде.


Предимства: Никакво разделение между готвача и останалите. Ще можете да прекарвате ежедневието си заедно със семейството, да наглеждате децата си, да сте очи в очи с гостите си и т.н.


Недостатъци: Холът ви ще ухае на готварна. А ако нямате отделна трапезария за гости, ще ви липсва малко по-официално място, където да ги посрещнете.

 

Ако вече сте си избрали каква да бъде кухнята в новия ви дом, обадете ни се – ние знаем как да включим мечтаната от вас кухня във всеки индивидуален или готов проект на къща.

 Вашият коментар

Коментарът Ви ще бъде публикуван след одобрение на администратора.
Имейл адреса не се показва в уеб сайта.