Как да познаем добрия архитект

  • 2087 Прегледа
  • 1 Коментара
  • Oct 6, 2017

... и да спестим проблеми при строежа

 

Архитектът не е просто човек, който ще нарисува прелестната ви къща. Архитектът е онзи специалист, от който зависи цялостната визия, здравина и функционалност на сградата. Той планира всяка подробност - от детайлите по фасадата през размера и разпределението на помещенията до вида на строителните материали, като през цялото време ще се съобразява с вашите искания, възможностите на терена и зададения бюджет. С две думи: от него зависи всичко. Ето защо е важно да откриете добър архитект – той не само ще направи красива и удобна сграда, а на практика ще материализира мечтите ви. А ако сте направили правилен избор, може дори да ги надхвърли.

Как да познаете добрия архитект?

 

Просто е. Направете следващите проверки и решението ще дойде само.

 

1. Потърсете в интернет
Това е най-лесно, затова ви предлагаме да е първото нещо, което да направите. Най-практично е да потърсите някого във вашия район – така ще ви е по-удобно да работите заедно. Но докато четете мнения за работата му, не забравяйте, че мрежата не е точното място за получаване на достоверна информация, тъй като добрите отзиви може да са платени, а лошите – дело на конкуренцията. И вие няма как да го разберете.

 

2. Разпитайте приятели и познати
Все някой около вас е прибягвал до архитект, така че ще е лесно. Разпитайте за специалиста, за стила му на работа, отношението към клиента, качеството и пълнотата на проекта и крайния резултат – красотата и удобството на сградата, която е проектирал и която вашите близки използват.

 

3. Разгледайте портфолио или готова сграда
След като набележите специалисти, поискайте да разгледате техни примерни проекти . Още по-добре ще е, ако имате възможност да посетите построени сгради по техен план. Имайте предвид, че една къща може да изглежда прекрасно на скица или картинка, но е трудно да прецените дали реално ще бъде удобна за обитаване.

 

4. Говорете лично
Говорете с архитекта очи в очи, за да разберете колко е внимателен към желанията ви, дали може да аргументира добре предложенията си и дали ще си паснете достатъчно, за да се разбирате правилно. Обикновено първата среща е оглед на парцела, но е добре да посетите и офиса му. Разбира се, на бюрото му може да цари „творчески хаос”, но добрият архитект трябва да е подреден и внимателен към всички детайли и ако е така, това със сигурност ще проличи.

 

5. Преценете офертата
Ако съберете няколко ценови предложения, ще добиете представа какво е средното ниво на пазара. Имайте предвид, че най-ниските оферти обикновено са сериозен компромис в качеството. В същото време това не означава, че най-високите са най-добри. Има амбициозни млади архитекти, които биха свършили превъзходна работа срещу по-нормално заплащане. Така че никога не взимайте решение само на база на цената.

 

6. Кой е добрият архитект
Към този момент пред вас сигурно са ви останали 2-3 варианта за избор. Преценете добре баланса между отзиви и цена. Убедете се, че освен всичко останало, вкусовете ви съвпадат със стила му на работа – само така ще имате мечтания дом. И ако се окаже, че това е специалистът, който ви е обърнал най-сериозно внимание и е показал хъс за работа, значи няма какво повече да умувате: пред вас стои един истински добър архитект , който знае как да постигне това, което искате. Доверете му се!

 

 

www.arhitekti.bg


1 Коментар

  • Ангел
    Oct 25, 2017

    Много полезни съвети, ще спестявт много главоболия.

Вашият коементар

* Задължителни полета.

Коментарът Ви ще бъде публикуван след като бъде одобрен.
Предоставената от Вас лични дани не се предоставя на трети лица.